Tornar a les notícies
desembre 27, 2017

El turista no és ximple, només és d’un altre país

"Cadiz, salada claridad" es deia l'espectacle. I la pregunta segueix sent la mateixa fa mil anys i ara: Què tindrà Cadis? Que tindrà, sí, perquè fins a la senyora de la primera fila a el Tablao Cordobés semblés ahir a la nit nascuda a la tasseta de plata aclamant a David Palomar cantar per alegries, tientos tangos o chuflas carnavaleres. El gadità acumula tant imant que és normal que, tot i anant acompanyat, es quedi ell amb tots els ulls. El seu és cosa de broma, sí, però també de saber. I d'estar, perquè cal ser molt magnètic per pujar a un escenari amb aquesta seguretat.

desembre 27
Tablao Flamenco Cordobes

El turista no es tonto, sólo es de otro país

“Cadiz, salada claridad” es deia l’espectacle. I la pregunta segueix sent la mateixa fa mil anys i ara: Què tindrà Cadis? Que tindrà, sí, perquè fins a la senyora de la primera fila a el Tablao Cordobés semblés ahir a la nit nascuda a la tasseta de plata aclamant a David Palomar cantar per alegries, tientos tangos o chuflas carnavaleres. El gadità acumula tant imant que és normal que, tot i anant acompanyat, es quedi ell amb tots els ulls. El seu és cosa de broma, sí, però també de saber. I d’estar, perquè cal ser molt magnètic per pujar a un escenari amb aquesta seguretat.

Però ahir, Palomar ni va estar sol, ni es va quedar, perquè el grup que va trepitjar les taules era d’altura i per això els presents van ovacionar, no només al cantaor, també a la resta del quadre en anglès, pseudo espanyol i fins i tot en català, qui ho diria. I apuntin, perquè estan fins al 26 de febrer, però tornaran al març.

Una que va rebre olés sense traves és una que sempre és cirereta: Rosario Toledo, aquesta Martiri del ball, que podria haver estat actriu de cinema mut, cupletista, artista conceptual, ballarina o tot junt, que és ho és. Va ballar al costat de Marco Flores, que al elegància no li guanya ni a Cadis ni en tot el planeta, i al costat de Jesús Fernández, a qui li cantó Miriam Valllejo (que no és de Cadis però no importa perquè ella, amb aquesta veu rotísima i intensa pot ser d’on vulgui) una soleá que el gadità va ballar per menjar-els ulls. Però Toledo és reina, i ja sola i per alegries va acabar cantant adornada amb un mantó de la color de la mostassa, que està rica però amarga, per aportar-vivesa al drama i riure a la sàtira.

“Que miri vostè que crisi viu aquest país”, li deia acompanyant Anabel Rivera, que té el do de posar-ho tot sempre a la graella, inclòs el cor, que ahir a la nit li va bategar de mort per bulerías. El quadre el completaven 3 sonantas estupendes: les de Javier Patiño, David Cerreduela i Juan José Alba. I al cant, també va estar El Quini de Jerez, que hi va afegir pebre al plat, que de sal ja anava servit, i va acompanyar no només al ball, també al cant, a les guitarres i el públic amb la veu i amb el seu cos, convertint-se en farina amb el que van acabar de lligar els ingredients.

L’espectacle va ser de tablao, de qualitat, sense pretensions, honest i divertit i una mostra del que saben a Cadis. No hi havia història, però sí fil i el millor, bon gust i un respecte sagrat pel públic. Amb dos arranjaments, quatre detalls més i un escenari més gran, el giren per on vulguin. Aquesta és la diferència entre triar bons artistes o muntar un numeret amb qualsevol, com passa en altres tablaos de Barcelona. Ahir a la nit, la reacció del públic va ser meravellosa, res a veure amb la que es veu en altres locals de la ciutat. Perquè no, el turista no és ximple, només és d’un altre país.

Sílvia Creu Lapeña, per deflamenco.com

 

https://www.deflamenco.com/revista/resenas-actuaciones/gaditanos-de-otro-planeta-1.html

 

This post is also available in: Español English 简体中文 日本語 Русский Français Italiano Deutsch 한국어

This post is also available in: Español English 简体中文 日本語 Русский Français Italiano Deutsch 한국어

This post is also available in: Español English 简体中文 日本語 Русский Français Italiano Deutsch 한국어

També li pot agradar

show

Descobreixi la història de Tablao Flamenco Cordobes

read more

Aquest site utilitza cookies. Continuant navegar pel site, vostè accepta l'ús d'aquestes cookies.