La nostra missió
Qui som?
Tablao Flamenco Cordobes Barcelona és la cristal·lització de la vida de la família Adame. El matrimoni de Luis i Irene, artistes, fundadors i creadors del que significa aquest tablao, van viure l'època d'or del flamenc a Espanya, convivint i actuant amb els artistes que són avui dia considerats llegendes d'aquest art.
La seva filla Maria Rosa, estudiant brillant, ja de molt petita, de la mà del seu pare Luís Adame va estar a la fira de Sevilla de 1972. L'amistat d'aquest amb el mític representant Antonio Pulpón els va facilitar l'assistència a les millors festes flamenques del moment. Flamenc amb majúscules. L'última nit a la famosa caseta Oromana, punt de trobada de totes les figures del toreig, Maria Rosa va veure ballar a Matilde Coral cantant-li Antonio Mairena, amb aquest punt d'èxtasi que tenen aquestes petites reunions. I va ser en aquell moment que es va veure clar... Maria Rosa va voler ser bailaora.
Sense ser el desig del seu pare, sota la promesa d'estudiar va ballar durant anys en Tablao Flamenco Cordobes i altres escenaris. Maria Rosa havia heretat l'art de la seva mare i de la seva tíaMila de Vargas, una altra grandíssima bailaora d'aquesta saga familiar. Prestigiosa advocada, Maria Rosa ara és la consellera delegada de l'empresa i directora general de Cordobes al costat dels seus germans.
Des de la seva fundació el 1970, aposta pels millors artistes de l'època, ara considerats llegendes: Camarón de la Isla, Farruco, Manuela Carrasco, Xocolata, Joan Villar, La Tati, Manolete, Lole i Manuel o Bambino, entre d'altres. Toda una declaració d'intencions i el pilar d'or de seus orígens. Uns valors que segueixen molt vius avui dia:
Els nostres valors
Fe: La fe en un producte de qualitat: suposa un risc enorme contractar a uns artistes tan cars, una fe que es va veure i encara es veu àmpliament corresposta pel públic al llarg de la nostra història.
Evolució: Canviar la rutina del model clàssic del tablao per una presentació en escena que manté la frescor del flamenc dins d'un marc teatral. Convertir l'espectacle en el protagonista absolut de la nit, eliminant hàbits denigrants per a l'artista, habituals fins llavors als tablaos.
Ambició: La que ha portat sempre a presentar, avançant-se a tothom, a molts dels artistes que avui són estrelles de l'art flamenc: Eva la Yerbabuena, Belén Maya, Israel Galván, La Susi, Miguel Poveda, Montse Cortés, etc. Interminable llista que ha marcat la vida d'aquest tablao flamenc i ha deixat un llegat etern en aquest art.
Luis P. Adame i María Rosa
Turisme Responsable
Amb l'objectiu que la responsabilitat i la sostenibilitat siguin un eix motor dins del model turístic, Tablao Flamenco Cordobes forma part de Barcelona + Sostenible i es compromet a complir els requisits establerts per aconseguir la seva adhesió a la certificació BIOSPHERE, que inclouen, entre d'altres, els requisits legals que regulen els efectes generats per l'activitat turística. Aquesta Política de turisme responsable es basa en els principis d'actuació següents:
· La prevenció d'impactes negatius a l'equipament i les seves activitats artístiques, culturals i de lleure a l'entorn de Barcelona i Catalunya.
· La col·laboració i l'establiment de relacions estratègiques amb els agents turístics que treballen de manera sostenible per satisfer les necessitats de la ciutat.
· La maximització dels impactes positius per incrementar tant la reputació corporativa com la de la destinació.
· La millora contínua a tots els àmbits de la sostenibilitat: social, econòmica i ambiental (consums elèctrics, consums d'aigua i reciclatge).
· El compromís per aconseguir la satisfacció dels nostres visitants a fi de normalitzar el seu comportament i incrementar la seva lleialtat i repetició de visita a la destinació i al Tablao.
· El compromís per formar i dotar de ferramentes el personal del Tablao sobre els principis del turisme responsable, a més de promoure bones pràctiques.
· La millora contínua de l'accessibilitat web per garantir que pugui ser utilitzada pel màxim nombre de persones, independentment dels coneixements o les capacitats personals.
· La defensa i difusió del Patrimoni Cultural en què s'engloba el flamenc.
La Política de turisme responsable quedarà emmarcada dins les línies d'actuació estratègica de Tablao Flamenco Cordobes i es revisarà periòdicament dins aquest marc general.
Turisme Sostenible
La Mesquita de Plata
Guardó honorífic que Tablao Flamenco Cordobes ha anat entregant periòdicament coincidint amb la celebració dels seus aniversaris més significatius.
Des de 1973
Durant els últims anys Tablao Flamenco Cordobes ha atorgat a diferents personalitats i entitats que han destacat en la defensa del flamenc i la seva interpretació com a fòrum i lloc de trobada de cultures i convivència, entre ells; l'expresident de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall, Turisme de Barcelona, Cristina Hoyos o el Doctor Barraquer.
Cronologia
1973: Primera Mesquita de Plata atorgada al doctor Don Joaquim Barraquer. Padrina de l'acte la gran ballarina Pilar López.
1995: 25è Aniversari. Segona Mesquita de Plata atorgada a l'Il·lustríssim Alcalde de Barcelona Don Pasqual Maragall. De nou, padrina de l'acte la ballarina Pilar López.
2005: Tercera Mesquita de Plata atorgada a la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) i a Turisme de Barcelona. Padrina de l'acte, la gran bailaora Cristina Hoyos.
2011: Quarta Mesquita de Plata concedida a Cristina Hoyos, padrí de l'acte, Joan Manuel Serrat. Es van reunir els guardonats anteriorment amb l'assistència de Don Pasqual Maragall, Joaquim Barraquer, amb altres figures com Colita, Marina Rossell, Peret i Moncho.
2015: 45è Aniversari. Cinquena Mesquita de Plata concedida a Taller de Músics, Intitut del Teatre, Fosforito, Juan de Dios Ramírez Heredia, sota el leitmotiv "El arte para entendernos".
2017: En aquesta 6a edició La Mesquita de Plata va ser lliurada a dues famílies: els Fernández Montoya "Farruco" i els Galván. Per la seva influència en l'estètica viva del ball en un ampli espectre que va des del més pur classicisme a les més avançada avantguarda.
La pluralitat dels convidats que van assistir a la cerimònia benèfica va estar constituïda per diferents estaments de la societat, incloent a representants de l'art, la cultura i el turisme de la ciutat. La totalitat de les aportacions, igualada per Tablao Flamenco Cordobes, va ser destinada íntegrament a Càritas.
La madrina encarregada de lliurar la Mesquita va ser la Chana, reconeguda representant del flamenc català. Van estar també presents a la cerimònia destacats membres de les dues famílies com Farruquito, Farru, El Carpeta, José Galván i Pastora Galván.
La cerimònia de lliurament va donar pas a l'espectacle, i l'espectacle a la festa. La vetllada va acabar amb dues de les famílies més il·lustres de la història del flamenc ballant sobre el tablao de la Rambla, en una nit inoblidable on el flamenc més pur va desplegar tot el seu art, el seu "duende" i la seva màgia, i que quedarà per sempre a la retina d'aquells que ho van presenciar.