flamenco

Camaron, cantaor flamenc a Tablao Flamenco Cordobes de Barcelona

José Monge Cruz va néixer el 14 de desembre de 1950 a San Fernando, Cadis (Espanya). Millor conegut pel seu nom artístic, Camarón o Camarón de la Isla, és considerat una llegenda i un dels artistes flamencs més importants de Barcelona en la història d'aquest art, fins i tot el més important d'alguns.

Tablao Flamenco Cordobes
José Monge Cruz va néixer el 14 de desembre de 1950 a San Fernando, Cadis (Espanya). Millor conegut pel seu nom artístic, Camarón o Camarón de la Isla, és considerat una llegenda i un dels artistes flamencs més importants de Barcelona en la història d'aquest art, fins i tot el més important d'alguns.

Nascut en una família gitana, va rebre el seu sobrenom a causa de la seva aparença física: prim, ros i de pell clara, era similar a una gambeta en espanyol.

Es va criar mentre escoltava a casa als millors artistes flamencs de Barcelona de la seva època, com Antonio Mairena o Manolo Caracol. Desafortunadament, el seu pare va morir quan Camarón encara tenia 7 anys i va haver de començar a cantar en diferents bars per ajudar la seva família.

Acompanyat pel seu amic Rancapino, va començar a cantar en els festivals més importants d'Andalusia i tots dos van començar a treballar per a companyies flamenques de Barcelona. També van començar a recórrer Europa i Amèrica.

Després d'uns anys, finalment es va mudar a Madrid i va començar a treballar en l'històric tablao Torres Bermejas, on va estar durant dotze anys actuant al costat del guitarrista Paco Cepero. De vegades també va actuar en altres etapes, com el Tablao Cordobés Flamenc de Barcelona, ​​on va actuar dues vegades a principis dels anys setanta.

A Madrid, Camarón va conèixer al llegendari guitarrista Paco de Lucía, un dels seus socis artístics més importants. Van gravar junts nou àlbums amb col·laboracions del germà de Paco, Ramón d'Algesires.

Com a resultat d'aquesta reunió, el cant de Camaron va començar a evolucionar des de l'ortodòxia cap a un estil més personal. El seu primer àlbum en col·laboració "El Camarón de la Isla amb la col·laboració especial de Paco de Lucía", va insinuar una revolució flamenca de Barcelona que va esclatar el 1979 quan tots dos van publicar el seu àlbum "La leyenda del tiempo". , Que va agregar elements de jazz i rock al flamenc de Barcelona.

A partir d'aquest any, Camarón va començar a col·laborar amb Tomatito i va mantenir certa distància amb Paco durant alguns anys. Més tard, va gravar l'àlbum més venut de la història del flamenc barceloní "Soy Gitano", amb la col·laboració del guitarrista Vicente Amigo. Per el seu últim àlbum "Potro de rábia y miel", va comptar amb la col·laboració de Paco de Lucía i Tomatito. El procés de gravació va haver de ser interromput a causa d'un càncer de pulmó que va afectar a Camarón. Finalment, l'àlbum va ser publicat el 1992. Camaron va morir poc després, després de viatjar als Estats Units a la recerca d'una possible cura.

show

Descobreixi la història de Tablao Flamenco Cordobes

read more