Tornar als artistes

flamenco Ballador/a

Belén López

Belén López neix a Tarragona, una ciutat prop de Barcelona, al desembre de 1986. Encara que la seva mare és de Còrdova i el seu pare de Sevilla, la seva família tradicionalment no ha viscut el flamenc. Belén López, artista precoç, comença la seva carrera sorprenentment d'hora, més encara tenint en compte les seves circumstàncies .

Belén López neix a Tarragona, una ciutat prop de Barcelona, al desembre de 1986. Encara que la seva mare és de Còrdova i el seu pare de Sevilla, la seva família tradicionalment no ha viscut el flamenc. Belén López, artista precoç, comença la seva carrera sorprenentment d’hora, més encara tenint en compte les seves circumstàncies .
Durant la Diada de Sant Jordi, amb tan sol cinc anys, balla en una inauguració d’un carrer de Barcelona. El carrer va ser nomenat en honor de la llegendària Carmen Amaya. L’actuació de la petita Belén López va ser presenciada pel llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall. La petita balladora va actuar al costat de famosos artistes del flamenc, com Pilar López i Antonio Ruiz Soler. Va ser la primera vegada que Belén va tenir l’oportunitat d’actuar amb música en directe, una experiència molt important en la seva carrera.
Amb set anys, Belén va ser la guanyadora del concurs de televisió “Bravo Bravísimo”. A més és convidada en el Teatre de Madrid a ballar amb el famós coreògraf Ángel Corella. Al desembre de 1994 Corella convida a Belén López per ballar al costat d’ell en un xou benèfic d’UNICEF que va tenir lloc en el Teatre de Madrid.
Als nou anys la jove balladora va actuar en la Fira Internacional de Turisme “Inturfest” a Sant Petersburg (Rússia) representant a Espanya. A l’agost de 1996 Belén va ballar com a artista convidada en una gala a Tenerife. La gala va ser organitzada per Andrés Caparrós. Uns mesos més tard va actuar en presència de delegats del departament de turisme rus en Ajuntament de Tarragona.
Al febrer de 1997 Belén López torna a representar a Espanya en la fira de turisme “Inturfest” i en diferents palaus i ambaixades de Sant Petersburg. A partir de 1999 Belén López s’instal·la definitivament a Madrid i comença a treballar en diferents tablaos de flamenc de forma habitual. Amb onze anys comença la seva carrera en el Conservatori de Dansa de Madrid. Acaba els seus estudis quatre anys després.
Des de 2001 fins a l’any 2005, durant quatre temporades, Belén López va figurar com a primera ballarina en el teatre d’òpera a l’aire lliure més gran del món, amb les òperes “Carmen” i “Il Trovatore” de Franco Zefirelli. També va ser primera figura de la companyia La Corrala de la Dansa de Il Camborio. Amb aquest últim la balladora ha realitzat diverses gires per Itàlia. A l’abril de 2003 Belén balla una vegada més en l’Ambaixada Russa de Madrid. Durant uns mesos, Belén López va ser primera ballarina del Corral de la Moreria a Madrid. Allí, juntament amb Juan Andrés Maya presenten un espectacle.
Amb 17 anys, l’any 2004, la balladora és guardonada amb el Premi Nacional de Flamenc “Mario Maya”. També obté el Premi a l’Artista Revelació al març de l’any 2005, pel Corral de la Pacheca. El dia 3 d’octubre de l’any 2003 Belén López actua com a ballarina única en el Teatre de la Zarzuela de Madrid, en una gala benèfica en presència de S. M. la Reina Donya Sofia.
Belén López debuta al gener de l’any 2005 amb la seva pròpia companyia en el Teatre Metropol de Tarragona amb l’espectacle “Atrapados por el arte”. L’obra va tenir molt èxit, repetint-se un any després a Madrid. En 2006 balladora participa en el Festival de Jerez en el cicle “Los novisimos”. A més participa en “La Biennale dansa i Itàlia” de Pessaro (Itàlia) a l’abril de 2006.
En el 2008 balladora dirigeix, crea i interpreta la coreografia per a l’obra “Cuando amanece”, que va ser presentada en el Teatre Nou Apol·lo de Madrid. En 2009 el seu espectacle “A mi manera” va ser presentat al públic en el Teatre La Llatina.
Belén López va viatjar a República Txeca, debutant a Praga i Brno l’any 2012.
En 2013 balladora actua en la desena edició del Flamenc Festival de Londres al costat dels estels de flamenc com Jesús Carmona, Antonio Canales i Carlos Rodríguez.
Durant la seva carrera ha actuat en diferents teatres i tablaos, entre els quals destaquen l’Español de Madrid, el Teatre Albéniz de Madrid, el Cercle de Belles arts de Madrid, el Gran Teatre de Còrdova, Tablao Flamenco Cordobes, el Festival Suma Flamenca, el Gasteig Theater en Munich, el Festival Caja Madrid, el Festival Flamenc Pa Tós o la Biennal de Màlaga, entre molts uns altres.

Belén López

Tablao Flamenco Cordobes

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more