flamenco Cantaor/a
David Palomar
Cantaor de reconegut prestigi, especialment com a representant il·lustre dels cants de Cadis, va començar la seva carrera professional com a vocalista autor i productor del grup "Levantito". Ja com a cantaor, dóna els seus primers passos amb la companyia de Javier Barón, estrenant "Sólo por arte" a la Biennal de Sevilla de 1998.
Cantaor de reconegut prestigi, especialment com a representant il·lustre dels cants de Cadis, va començar la seva carrera professional com a vocalista autor i productor del grup “Levantito”. Ja com a cantaor, dóna els seus primers passos amb la companyia de Javier Barón, estrenant “Sólo por arte” a la Biennal de Sevilla de 1998.
Segueix treballant en diverses companyies, com la de Carmen Cortés amb “Soleá un son etern” dels artistes japonesos Shoji Kojima i Yoko Gomatsubara, amb qui realitza diverses gires per Japó. També treballa per a la companyia de Paco Peña amb “Flamenco in concert” en les seves gires per Estats Units i Austràlia i amb Javier Latorre a “El nombre de la rosa” i “Ambivalencia”.
Finalment ingressa a la companyia de Cristina Hoyos, en qui troba a una mestra tant dins com fora dels escenaris. Durant aquesta etapa acompanya grans concertistes com Vicente Amigo, Gerardo Núñez o Chano Domínguez ia grans artistes de la seva generació com Farruquito, Jairo Barrul, Ángeles Gabaldón, Mercedes Ruiz, Rosario Toledo, Jonc, Joan Ogalla, Andrés Peña, Daniel Navarro o José Maya . És amb Cristina amb qui té l’oportunitat de trepitjar escenaris de l’envergadura de l’Òpera de Sidney, el Concert Hall de les Torres Petronas i el Teatre Bolshoi de Moscou.
Comença a col·laborar també amb figures de la música com Lluís Llach, amb qui col·labora al Palau de la Música Catalana i al Teatro Real de Madrid. O amb la coneguda cantant Pasión Vega, amb qui actua en el seu espectacle “Gracias a la Vida”. Destaca entre elles però la seva actuació en la gira “La Música no se toca” d’Alejandro Sanz durant l’actuació a Cadis. El 2015 forma part del XXXVº Aniversari en els escenaris de Javier Ruibal compartint escenari amb Martirio, Miguel Ríos, Juan Echanove, Gabino Diego o Kiko Veneno, entre d’altres.
Les seves primeres actuacions en solitari comencen ja el 2007, estrenant el seu propi espectacle “Cadiz”, produït per l’Agència Andalusa per al Desenvolupament del Flamenc, compartint escenari amb Mariana Cornejo i Carmen de la Jara. A l’any següent actua en nombroses ocasions al costat de l’Orquestra Manuel de Falla de Cadis, dirigida per José Luis López Aranda, interpretant cançons populars de Lorca. A més participa en l’estrena de l’espectacle “Flamenco Hoy” de Carlos Saura i en la XVIª Biennal de Flamenc de Sevilla. A la Sala Central lletera de Cadis dóna els seus primers recitals de cant en solitari: “Palomar, el cant”.
El 2008 publica el seu primer àlbum discogràfic “trimilenaria”, al qual la web especialitzada deflamenco.com atorga el premi al millor àlbum debut. I només dos anys més tard presenta el seu segon àlbum “La Viña: Cantó independent. El 2012 llança el seu tercer disc, presentat durant les celebracions del Bicentenari de la Constitució Espanyola celebrat a Cadis al Gran Teatre Falla. Un àlbum homenatge a la vida i obra de la genial Chavela Vargas titulat “La Dama del Poncho Rojo”. Gràcies a la gira de presentació d’aquest àlbum el va presentar en escenaris com el Teatre Quintero de Sevilla o davant de més de dotze mil persones al Festival de Cosquín, a Argentina, que va ser televisat a través de la Cadena Nacional de Televisió. També presenta el disc a La Nit Blanca del Flamenc de Còrdova, la Biennal d’Holanda, el Festival de Nimes, el Festival Flamenc de Mont-de-Marsan, la Biennal de Sevilla o el XIVè Festival de Jerez, entre d’altres.
Ja en 2013, visita Montevideo amb el seu espectacle “Gaditanía” amb ple a la Sala Verdi durant dos dies seguits i gira per tota Argentina i apareix al programa “Flamenc per als teus Ulls” al canal 2 de Televisió Espanyola, presentat pel famós cantaor Diego “El Cigala” com a reconeixement a la seva tasca com a representant dels cants gaditans. El 2015 llança al mercat l’àlbum “Denominación de Origen”, en què aprofundeix i persevera en la defensa i recuperació de l’escola gaditana de cant flamenc i de la seva idiosincràsia. Presentat al XIXè Festival de Flamenc de Jerez, collita grans crítiques en un dels escenaris més exigents i el porta a actuar de nou al Gran Teatre Falla de Cadis i al Teatre Echegaray de Màlaga. Ja en 2016, segueix girant amb la presentació del seu últim disc en escenaris com l’Auditori Nacional de Madrid, el Festival de Luxemburg i el Teatre Lope de Vega, en el marc de la XIXª Biennal de Sevilla.
PREMIS I RECONEIXEMENTS
“Bandera d’Andalusia” per la seva tasca de “Promoció de Cadis a l’exterior”.
“Andalusia Excel·lent 2016” al millor àlbum de l’any amb “denominació d’origen”.
Doble premi nacional en el XVIII Concurs Flamenc de Còrdova.
Premi Manolo Caracol.
Premi Camarón de la Isla.
“Premi Jove” atorgat per la Càtedra de Flamencologia de Cadis.
“Gaditano del Año” per l’Ateneu Literari, Artístic i Científic de Cadis per la seva tasca en la recuperació de cants gaditans.
Medalla de Oro “Vetllada Verge de les Neus 2015”, atorgada per l’excel·lentíssim