Tornar als artistes

flamenco Cantaor/a

Ismael de la Rosa “El Bola”

Ismael de la Rosa González, conegut artísticament com "El Bola", neix a Sevilla el 1995 en el si dels Fernández, una família amb una extensa tradició artística en el món del flamenc, des que el fundador i patriarca de la mateixa, Curro Fernández, la iniciés. Ha crescut escoltant i vivint el flamenc des de dins, així que es podria dir que el flamenc li ve de família.

Ismael de la Rosa González, conegut artísticament com “El Bola”, neix a Sevilla el 1995 en el si dels Fernández, una família amb una extensa tradició artística en el món del flamenc, des que el fundador i patriarca de la mateixa, Curro Fernández, la iniciés. Ha crescut escoltant i vivint el flamenc des de dins, així que es podria dir que el flamenc li ve de família.

De la mà del seu oncle, Curro Fernández, Ismael El Bola s’inicia en el flamenc professional de molt nen. Curro Fernández, patriarca dels Fernández, ha estat un dels grans cantaores d’acompanyament per al ball dels últims temps. Des de la mateixa Pilar López fins Matilde Coral, passant per Manuela Vargas, Lola Flores i Manuela Carrasco, entre d’altres. El seu pare, conegut com Ismael Fernández, també cantaor i habitual col·laborador de Sonia Olla, és un cantaor important per acompanyar el ball, havent treballat per a importants artistes com Marina Heredia, El Torombo, Leonor Moro, Manuel Liñan, Rafaela Carrasco, Alfonso Llosa, Joselillo Romero, Olga Pericet, Marc Flors o María Pagés.

Tot i que ja era habitual per a ell sortir a cantar durant el cap de festa dels espectacles en què participava la seva família, no és fins als 7 anys quan debuta per fi a nivell professional al Festival de Biarritz, un important festival de cinematografia llatinoamericana, on va actuar en un homenatge. Durant el mateix any participa també en l’espectacle homenatge a Bernarda d’Utrera «4 Generacions”, presentat al teatre Maestranza de Sevilla, i en una gira per Japó (Osaka, Nagoya i Tòquio) al costat de la seva família.

Ja amb 8 anys, Ismael El Bola col·labora en l’espectacle “Cançons abans d’una Guerra” de Maria Pagés, presentat al teatre Villamarta a jerez ia la Biennal de Sevilla, al teatre de la Maestranza.

Més endavant ha col·laborat en diferents festivals amb artistes de la talla de Juana Amaya, el Capullo de Jerez o Jose València, entre d’altres; a més de col·laborar en l’espectacle “30 decibels”, de “La Nena dels Cupons”, presentat a la Biennal de Sevilla.

Més recentment, Ismael El Bola va participar en alguns dels temes que apareixen en l’últim àlbum gravat per José Anell i ha actuat a les presentacions de l’últim treball discogràfic d’Esperanza Fernández al teatre Fernando Fernán Gómez de Madrid i al teatre Lope de Vega a Sevilla, al costat de Pastora Galván i David Dorantes.

Els seus més recents col·laboracions han estat en els espectacles “Pas a dues” de Marc Flores i Olga Pericet; “Roure” i “Recordeu-vos quan llavors”, Guadalupe Torres; “Entretemps” i “Instants” espectacles coproduïts per Sonia Olla i el seu pare Ismael Fernández i “De l’2000 i escaig” de Pere Còrdova, on ha compost alguns dels temes que s’utilitzen en l’espectacle, en un espectacle de ball que fa un recorregut pels pals del flamenc. No hi ha fusió, mescles, ni incursions en un altre tipus de danses. Un espectacle tradicional però actual, un flamenc del dos mil i escaig com el seu propi nom indica, pur però sense faixí.

El jove cantaor, ja ha actuat a Nova York i Nou Mèxic. Ha passat, a més, per altres països com el Japó, França o Suïssa, entre d’altres i, encara que sense presses, té en ment ia la idea de gravar el seu primer disc: “de moment, segueixo forjándome, que avui en dia cal estar molt ben preparat “, assenyala, entusiasmat, l’artista.

Ja amb els seus estudis finalitzats i llest per dedicar-se de ple a la seva carrera com a cantaor, Ismael el Bola ha començat a treballar en diversos tablaos de Madrid, com a Casa Potes o el tablao Villarrosa i finalment aterra per primera vegada a Barcelona per debutar sobre les taules de Tablao Flamenco Cordobes Barcelona.

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more