Tornar als artistes

flamenco Cantaor/a

Macarena Giráldez, La Bronce

Neix en el si d'una família d'artistes gitanos, el seu pare és l'Enclusa i la seva mare, Carmen Giráldez, va ser professora de ball i va obtenir el Premi Nacional de Ball Flamenc.

NOM: Macarena Giráldez, La Bronze

LLOC DE NAIXEMENT: Barri de Triana, Sevilla

FAMÍLIA: Neix en el si d’una família d’artistes gitanos, el seu pare és l’Enclusa i la seva mare, Carmen Giráldez, va ser professora de ball i va obtenir el Premi Nacional de Ball Flamenc.

ESTUDIS: Es va iniciar en el ball de la mà de la seva mare, Carmen Giráldez i va perfeccionar la seva tècnica amb la carrera de Dansa al Conservatori de Cadis. Va estudiar la cobla amb Adelita Domingo.

TRAJECTÒRIA: Cantaora, bailaora i amb extraordinàries dots d’interpretació, Macarena Giráldez és un dels noms joves sòlids del flamenc i la música andalusa actual, una de les artistes més completes del panorama actual.

Malgrat néixer al barri de Triana de Sevilla, Macarena sent com seu el barri que porta el seu nom, La Macarena, on es va criar.

Va ser batejada a Torremolinos, Màlaga -ja que la seva mare va treballar com a balladora bastant temps al Tablao Flamenco L’Jaleo de Mariquilla-, més tard marxarien fins a Cadis on Macarena faria la seva primera comunió i acabaria la carrera de Dansa al Conservatori de Cadis.

Amb 5 anys fa la seva primera aparició a TV amb la seva mestra de cobla Adelita Domingo i des dels 8 anys demostra ja les seves facultats com cantaora i bailaora, a més de participar en el programa de Canal Sud La Porta del Canti, el protagonista era Camarón de la illa. als 14 anys va tornar de nou a la ciutat que la va veure néixer, Sevilla, per a muntar la seva escola de ball al barri de la Macarena.

Amb 15 anys grava el seu primer disc de la mà dels autors Romero Sant Joan i Diego Carrasco. És triada durant vuit anys consecutius sagetera per l’Exaltació de la Saeta de Sevilla. L’última exaltació va ser al Teatro Real de Madrid amb l’assistència de Ses Majestats els Reis d’Espanya amb un cartell de cantaores com Manuel Mairena i José de la Tomasa.

Ha participat en diversos espectacles i programes de televisió, entre els quals destaquen, Els carrers de Cai, amb el qual va debutar a l’any 1982 en el Gran Teatre Falla de Cadis amb l’espectacle en companyia dels cantaores, guitarristes i bailaores més veterans de la terra, com Juan Villar, AdelaLa Jaqueta, Alfonso de Gaspar, etc. A més de formar part de l’elenc en espectacles com: Sàvia Andalusa, Puresa de Cadis, Entre Sevilla i Cadis, Homenatge a Camarón, La Passió de Sevilla, El que jo et canti, Sevilla i la cobla, De Cadis a Cuba, Lorca, Medea , Toros i flamenc, Don Juan Tenorio, Amor Brujo, la venda del follet, Jo em baixo en la propera i vostè ?, Portada de fira o Simof.

El 2007, va participar en l’espectacle de Pascual Gonzalez, Sevilla resa cantant i en l’enregistrament del disc amb el mateix nom, col·laborant com sagetera en el disc del juntament amb els Cantors de Hispalis.

Ha aparegut en programes de televisió com El Trampolí, Estimada Concha, en l’especial TVE BBC El Dia del Mil·lenni.

Ha actuat en l’espectacle de Mario Maya De Cadis a Cuba, presentat a la Biennal de Flamenc de Sevilla l’any 1998. Ha fet diverses gires per Japó, Miami, París i Londres amb diferents espectacles.

Va ser triada per cantar en la pel·lícula Yerma (1998), de Pilar Távora basada en l’obra teatral de Federico García Lorca, sent la veu femenina principal del disc amb el mateix nom, banda sonora de la pel·lícula protagonitzada per Aitana Sánchez Gijón, a la que va cantar acompanyada per la simfònica de Sevilla.

La seva veu greu, gitana i molt flamenca va encaixar bé en l’òpera andalusa Carmen de Salvador Távora en la qual es va lliurar en un dels cants que més li agraden: la sageta.

Ha estat parella artística amb el bailaor Antonio Canales al musical flamenc Les mil i una nits al teatre de la Llatina de Madrid, espectacle del qual també va ser veu principal en el disc de la banda sonora de l’Musical Flamenc com Sherezade, juntament artistes com Enrique Morente, Guadiana i Els Losadas, gravat en 2005.

En la seva àmplia discografia destaquen: A l’art el que és l’art, produït i dirigit per Jesús Bola Romero Sant Joan i Diego Carrasco, acompanyada per la guitarra de José Antonio Rodríguez (1995); El meu Cobla, dirigit pel mestre José Manuel Rodríguez amb l’Orquestra de Madrid i distribuït a Miami (1997); Des del meu Huelva a Belen (2009), gravat a Huelva, disc de nadales flamencs produït per l’ajuntament d’Ayamonte i dirigit per Macarena amb músics com José Carlos Roca, Joaquín Brito i l’actor Antonio Rus.

Actualment està preparant a Sevilla un nou espectacle amb el nom Del flamenc a la cobla i gravant un nou disc, amb el títol de Què Sap Ningú.

FESTIVALS: Biennal de Flamenc de Sevilla (1998). Festival de Cinema i Esport de Sevilla. Festival de cinema d’Huelva. Festival de Benidorm. Exaltació de la Saeta.

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more