Tornar als artistes

flamenco Cantaor/a

Sara Salado

Cantaora de terra de vi, cant i solera com és Jerez De la Frontera, té la sort de créixer al costat d'una artista a la família, que li inculca la seva passió pels escenaris i l'art.

Cantaora de terra de vi, cant i solera com és Jerez De la Frontera, té la sort de créixer al costat d’una artista a la família, que li inculca la seva passió pels escenaris i l’art.

Inicia la seva carrera en els tablaos de xerès com el Lagar d’Oncle Parrilla, La Taverna Flamenca a santiago i la Bodeguilla del barri Sant Miquel. La seva afició pel cant flamenc fa avançar la seva carrera per donar petits recitals a les diferents penyes de xerès. En col·laboració amb Pepe Marín participa a “Enamorar a Jerez”, obra de teatre presentada al teatre Villa Marta, ovacionada pel públic de Jerez.

Anys més tard ingressa en el quadre flamenc Sabor Jerez en el qual roman sis anys, dirigida pel guitarrista Fernando Moreno, amb qui recorre Espanya entre recitals flamencs, festivals, aplecs, fires i festes privades, on Sara es va desenvolupant com a artista. Actuen també en canals de televisió com Canal Sud o Canal 2 Andalusia, i fins i tot graven un CD i DVD anomenat Sabor Jerez.

Entre 2002 i 2005 destaquen el seu viatge a Veneçuela amb el quadre flamenc els Canasteros, la seva actuació en la festa de la Bulería de Jerez, dedicada a la Paquera i la seva participació al festival de la Mistela i col·laboració en les festes de tardor de Jerez a el cicle “Flamenc per barris”.

Sara es trasllada a Madrid i treballa amb la companyia de Rubén Olmo, en el paper principal de l’obra de teatre flamenca “Belmonte”, presentada al teatre Lope de Vega (Sevilla), teatre Central (València), festival a Ceuta, amb gran èxit. Treballa també durant aquests anys com a artista convidada en els principals tablaos de Madrid (Casa Potes, Corral de la Moreria, les Carboneras …) cantant per al ball, portant-la també a treballar en Tablao Flamenco Cordobes de Barcelona més endavant.

Col·labora en 2007 i 2008 en els discos El port per Nadal, al costat de la família Rancapino, gravant un tema d’Terratrèmol; i en el disc de l’artista Calixto Sánchez, amb actuacions a la Biennal de Màlaga, Teatre central (Sevilla), Teatre Alhambra de magrana i Biennal de Sevilla (teatre Lope de Vega). En aquest mateix any participa en la companyia flamenca de Raúl Ortega a Nova York i impartint cursets de cant. El 2009 destaca la seva actuació amb un recital de cant durant el prestigiós Festival de Jerez.

A partir del 2010, la seva trajectòria desenganxa, treballant en teatres de tot el món: Canadà, Tòquio, Toronto, Grècia o Mèxic. Destaquen també la seva col·laboració amb la companyia d’Antonio Canales amb un dels principals papers de “La Casa De Bernarda Alba” i com a solista al costat de l’Orquestra Simfònica de Navarra, interpretant “El amor brujo”, de M. de Falla, sota la direcció musical del gran mestre Cristobal Soler, obtenint molt bones crítiques i gran acceptació pel públic de Pamplona i Tudela. També ha interpretat “El amor brujo” al costat de l’Orquestra de la Comunitat de Madrid al teatre de la Zarzuela i “Foc” amb la companyia d’Antonio Gades.

PREMIS: Semifinalista al Festival Internacional de Cant de les Mines 2009/2010, segon premi de cant al XX concurs nacional de cant de Ronda i Premi La Casa de l’Art Flamenc Antonio Mairena en el grup cants de compàs del 54è Concurs de Cante Jondo Antonio Mairena.

Sara Salado

Tablao Flamenco Cordobes

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more