Flamenc

Tablao Flamenco Cordobes ofereix un espectacle de flamenc autèntic, fidel a les seves arrels i que compta amb la presència dels millors artistes del panorama flamenc internacional. Considerat el millor de Barcelona per experts i aficionats, tant per història com per qualitat artística.

història
diversos
artistes famosos

Història del flamenc

El flamenc és un gènere artístic d'origen popular nascut a Andalusia fa més de dos segles, com a resultat de la trobada entre les cultures cristiana, jueva, àrab, afroamericana i gitano-andalusa.

El flamenc és un art en constant evolució i va començar a configurar-se a mitjans del segle XIX, amb l'aparició dels cafès cantants. Ball, cant i toc de palmes són la conjunció d'aquesta forma d'expressió que els gitanos custodiaven en el seu hermètic món: els seus costums i la seva manera de vida només van poder projectar a l'exterior a partir de la Pragmàtica de Carles III (1783) que els igualava en drets a qualsevol súbdit espanyol.

Des de la irrupció de l'ètnia gitana a Espanya el 1925, vénen gestant els sòlids pilars d'aquest art, considerat com l'eclosió folklòrica més important d'Occident. La transhumant raça, que va estar discriminada i picada durant segles, va trobar empara al costat dels seus companys d'infortuni, els moros i els jueus.
Tablao Flamenco Cordobes

Expressió cultural en constant evolució, es manifesta, principalment, en tres modalitats: cant, ball i toc de guitarra.

El flamenc, com ja sabem, és un fenomen purament andalús, és el resultat d'aquests cants i balls populars andalusos portats al món dels gitanos, que els donen un color especial i ho assimilen a la seva cultura musical. I d'aquest gresol de la música andalusa, d'aquesta fusió de mil·lenàries cultures, d'aquesta simbiosi, floreix aquest art flamenc-gitano-andalús, que el poble gitano ens torna revestit de la profunditat i el temperament que el caracteritzen.

Queixes, laments i protestes són el que expressa l'home en el seu flamenc profund, alliberant-cantant, ballant o tocant de tots els seus avatars. Però el flamenc té resposta per a tot moment anímic i, malgrat la seva talente tràgic, disposa també d'una vessant jocosa la qual, deixant de banda les seves penes, expressa la guapura, l'alegria i el saler que té la nostra terra.
Tablao Flamenco Cordobes
Tablao Flamenco Cordobes
El gitano, com a poble llest i espavilat, troba un mitjà més humà i digne de subsistència professionalitzant la seva privilegiada habilitat.

Carles III els acull al barri de Triana i, a partir de llavors, podríem dir que Sevilla sense Triana seria Sevilla amb un braç menys.

Parlar de flamenc és parlar del fet musical de caràcter popular i tradicional més important de tot Occident, que en l'actualitat es comparteix i gaudeix en el món sencer com a esdeveniment cultural globalitzat. No obstant això, tot i que el flamenc en les seves tres vessants bàsiques (cant, ball i toc) estigui declarat Patrimoni Artístic de la Humanitat per la UNESCO i sigui ja un fet musical universal, cal contemplar-lo i analitzar-lo a través de la pròpia història andalusa, ja que Andalusia és la seva pàtria, la seva arrel i fonament.

De les llegendes del flamenc a les estrelles del panorama actual

Pel seu escenari han passat llegendes del flamenc com Camarón, Farruco, Chocolate, Manuela Carrasco o Fernanda i Bernarda, noms d'una llista interminable, que ha convertit aquest Tablao en una referència indiscutible a tot Espanya, i pas obligat per als grans artistes de flamenc a Barcelona com Miguel Poveda, Jesús Carmona, Belén López o Farruquito, entre moltíssims altres.

Tablao Flamenco Cordobes

Des de la seva fundació, el 1970, passen contínuament pel seu escenari dels artistes més importants del flamenc

El mateix Camarón de la Isla, Farruco, Fernanda i Bernarda d'Utrera, El Guito, La Tati, Manuela Carrasco, La Yerbabuena, Belén Maya, Israel Galván, Pastora Galván, Remedios Amaya, Xocolata, Turronero, Terratrèmol fill, La Susi, La Cañeta de Màlaga, Cancanilla de Marbella, Duquende, Farruquito, Miguel Poveda, Marc Flores, Mayte Martín, Montse Cortés, la Tana o Arcàngel són només alguns dels noms il·lustres que conformen la llista d'artistes que han sorprès al públic de Tablao Flamenco Cordobes Barcelona amb el seu art.El nostre elenc

Comprometidos con las jóvenes promesas

El mític tablao ha estat el trampolí a la fama per a molts dels nascuts a Catalunya, que han après sobre el seu escenari en la seva majoria abans d'arribar a la fama i madurar com a professionals. Miguel Poveda, considerat, si no el millor, un dels millors cantaores del moment, va començar la seva carrera professional en Tablao Flamenco Cordobes Barcelona, aprenent sobre el seu escenari des que va debutar amb només 18 anys fins que, amb el seu imparable èxit en la Unió, pel qual va ser premiat amb la Lámpara Minera, va donar el salt a la fama.

Molts altres artistes de tota mena han après amb la disciplina i els valors d'aquest històric tablao, bressol i universitat per als artistes emergents del flamenc a Barcelona i, en alguns casos, també de la resta d'Espanya.
Tablao Flamenco Cordobes
Tablao Flamenco Cordobes
Un bon exemple d'aquesta tasca formativa per al flamenc de Tablao Flamenco Cordobes Barcelona són molts dels artistes catalans reeixits que recorren tota Espanya ja sigui en solitari o acompanyant grans artistes i que han passat pel seu escenari o han crescut veient els espectacles que produïa : Miguel Poveda, Jesús Carmona, José Luis Montón, Juan Ramón Caro, Pere Serra, Mayte Martín, Montse Cortés, Duquende, Matías López "Mati", Morenito de Íllora, Juan Manzano "Coco", Antonio Campos "Bocaillo", Joaquín " el Duende "o" el Salao ", entre molts altres.

show

Descobreixi la història de Tablao Flamenco Cordobes

read more