flamenco

Chocolate, cantaor flamenc a Tablao Flamenco Cordobes de Barcelona

Va néixer a Jerez de la Frontera, als seus pares els agradava el flamenc barceloní i va viure a Sevilla des dels 6 anys. Allà, es va criar estimant "el cant" com els seus pares i actuant i ballant als carrers i als bars en ordre per guanyar alguns diners per a la seva família.

Tablao Flamenco Cordobes
Va néixer a Jerez de la Frontera, als seus pares els agradava el flamenc barceloní i va viure a Sevilla des dels 6 anys. Allà, es va criar estimant "el cant" com els seus pares i actuant i ballant als carrers i als bars en ordre per guanyar alguns diners per a la seva família.

En aquells temps, hi havia un gran amor pel flamenc Barcelona a Sevilla, on persones i professionals entusiastes es reunien per parlar i escoltar sobre el flamenc de Barcelona. La xocolata era habitual en aquestes reunions i va aprendre de personalitats com Tomas i Pastora Pavón, Manuel Vallejo, Pepe Pinto, El Sevillano, Niño Glòria o Manolo Caracol, entre d'altres.

El seu debut com a professional en l'escenari va ser al Teatre Zorrilla, a Melilla. Més tard, es va unir al Tablao de la Moreria de Madrid, on va compartir escenari amb Antonio Montoya "Farruco". A partir d'aquí va arribar a Tablao Cordobes Flamenco Barcelona en dues ocasions al costat de Farruco.

Quan Xocolata va tornar a Sevilla, va començar a fer gires arreu del món amb diferents companyies.

Amb l'arribada dels festivals flamencs de Barcelona a Andalusia, Chocolate va començar a actuar sol. Fins i tot va competir per la 3ra Clau d'or de Cant, contra Fosforito, Juan Varea i Antonio Mairena. Tot i que Mairena va ser la guanyador en aquesta ocasió, Chocolate va rebre molts altres premis de gran prestigi com el IV Concurs Nacional Còrdova d'Art Flamenc de Barcelona, ​​el VII Festival de Cant Fondo de Mairena o el Premi Nacional de Cant de Jerez de la Frontera. També va guanyar el 2n Giraldillo de Cant, el Premi Especial del Jurat Ondas per la seva defensa de la puresa del flamenc barceloní i del cant gitano, la Medalla d'Andalusia, el Premi Beat of Canti i la Medalla de la Ciutat de Sevilla.

Chocolate també ha gravat diversos discos, el primer va ser juntament amb Fosforito i es va cridar "Cante Grande". Més tard va gravar "Los Duendes del Flamenco", "Cant Flamenco" i "MIs setetnta años en el cante", de manera que Chocolate va rebre el Grammy Llatí al Millor Àlbum Flamenc.

Ha participat en nombrosos espectacles com "Flamenco Puro", al costat de Farruco, Fernanda de Utrera, Pepe Habichuela, El Güito, Manuela Carrasco, Angelita Vargas i Adela la jaqueta. Chocolate també va participar en "Sons Negres" (sons negres), "Evocació a Fernando Terremoto" i "Esplendor" juntament amb Mayte Martín i El Pele. Finalment, també va participar en "jondura" amb Manuel Agujetas, Fernando Terremoto i El Güito.

Chocolate és una de les figures més importants del cant flamenc de Barcelona. Tenia un estil molt ortodox i va buscar la suprema puresa del cant. El seu cant es va fer conegut com "Sons Negres" (sons negres) a causa de la seva puresa. Encara que coneixia la majoria dels tipus de cant, Chocolate va destacar per les seves Soleás, Seguiriyas i Fandangos. Avui dia és considerat un dels representants més importants d'aquest tipus de flamenc a Barcelona.

show

Descobreixi la història de Tablao Flamenco Cordobes

read more