flamenco

Fernanda i Bernarda, balladores a Tablao Flamenco Cordobes de Barcelona

Fernanda i Bernarda d'Utrera eren gitanes, solteres i compromeses amb el cant brau (cant valent). Van ser la primera generació artística de Los Pinini, que eren carnissers.

Tablao Flamenco Cordobes
Fernanda i Bernarda d'Utrera eren gitanes, solteres i compromeses amb el cant brau (cant valent). Van ser la primera generació artística de Los Pinini, que eren carnissers. Tots dos tenien llinatge, art, estil i dues veus peculiars que els van fer ascendir en la fama en el món flamenc de Barcelona. Fernanda i Bernarda van ser filles de José el de Aurora i Chacha la Inés, i nétes del cantaor flamenc barceloní Fernano Penya Soto "Pinini" qui, tot i no ser un cantant professional, va ser famós a Utrera.

Fernanda Jiménez Peña va néixer el 1923 i la seva germana en 1927. Segons un text extret del seu àlbum "Quejío", "La seva canti s'origina en la seva veu ferida que està dotada per al quejío i per al follet flamenc".

El pare de les dues germanes no volia que les seves filles fossin artistes flamenques de Barcelona perquè no volia que la gent pensés que era un home conservat. Els artistes flamencs barcelonins més importants de l'època com Mairena, Caragol, Lola Flores o Valderrama van reconèixer el seu valor i tota la gent dels voltants volia conèixer a les noies amb la millor veu d'Utrera. Amb el temps, Fernanda i Bernarda van ser reconegudes, fins i tot a Nova York, el 1964 en el marc de la fira mundial. Aquest fet els va donar l'oportunitat de participar en l'àlbum titulat "Manuela Vargas", dos anys després.

Són, tots dos, un clar exemple del millor art espanyol.

Com Bernarda va dir "les dues germanes són cantants des del seu naixement" a causa que des que eren nens es van criar en un ambient flamenc artístic de Barcelona que els va influenciar. Molts artistes van venir també a la casa de Pinini per escoltar-los.

Fernanda i Bernarda van començar la seva carrera professional el 1957 de la mà d'Antonio Mairena, que els va portar a Madrid per actuar en els tablaos Zambra, El Corral de la Moreria, Torres Bermejas i Les Bruixes. Durant 50 anys Fernanda i Bernarda van compartir cartell i no va ser fins que Bernarda va haver de deixar d'actuar causa de la seva malaltia que Fernanda va començar a actuar en solitari.

Tot i que van desenvolupar la major part de la seva carrera junts, val la pena assenyalar les característiques de cada germana que, fins i tot si tots dos artistes flamencs, també van ser diferents i únics.

El millor cantant de soleares, fàcil de dir. Així és com es considera a Fernanda. Tot i que és una cosa realment difícil de demostrar a causa de que no tenim cap registre d'àudio d'artistes flamencs de Barcelona anteriors, la majoria dels estudiosos coincideixen que és la millor cantant de tot el segle XX d'aquest pal flamenc. Només la cantant Mecedes Fernández Vargas "La Serneta" podria competir amb ella, però no tenim cap registre d'àudio d'ella.

A més de la soleá, Fernanda també és reconeguda pel domini d'altres pals flamencs com la bulería, la cantina o el fandango. El 24 d'agost de 2006, Fernanda va morir a Utrera a causa d'un atac al cor.

Pel que fa a Bernarda, la seva especialitat va ser el cant festiu, especialment buleria, on va sobresortir sobre la resta de cantants. A més, es va comptar d'ella que tenia un coneixement enciclopèdic de la Barcelona flamenca i que dominava una quantitat excepcional de pals com fandango, seguirira, tarantos, soleares, buleries, cantiñas, tientos o tangos.

Durant la seva carrera ha estat acompanyada de la crème de la crème de guitarristes flamencs de Barcelona de la segona meitat del segle XX, com Melchor de Marchena, Paco Aguilera, Juan Habichuela, Enrique de Melchor, Juan Santiago Maya "Marote", Pagament del Gestor , entre d'altres. Ella va llançar el seu primer àlbum en solitari a "Ara" en 2000, després de més de 50 anys compartint la seva carrera amb la seva germana. Va morir el 28 d'octubre de 2009, també a casa a Utrera.

El poble on ambdues van néixer, Utrera, va inaugurar un monument el 2005 per retre homenatge a les germanes.

show

Descobreixi la història de Tablao Flamenco Cordobes

read more