Tornar als artistes

flamenco Ballador/a

Alejandra Hernández

Quan tot just era una nena, Alejandra Hernández va sentir en el seu interior la crida de la música i el ball. D'una manera irresistible, sense poder ni voler evitar-ho, va començar els seus estudis a l'escola i companyia de dansa "Les Cabales".

Quan tot just era una nena, Alejandra Hernández va sentir en el seu interior la crida de la música i el ball. D’una manera irresistible, sense poder ni voler evitar-ho, va començar els seus estudis a l’escola i companyia de dansa “Les Cabales”.

Corria l’any 1998 quan Alejandra decideix obrir les ales i viatjar fins a la capital madrilenya amb l’objectiu d’ampliar i desenvolupar la seva formació. Un cop instal·lada, va directa a la prestigiosa escola de ball flamenc “Amor de Déu” on és ràpidament acceptada.

Amor de Déu és el nom d’una emblemàtica escola de flamenc i dansa espanyola. Una institució no acadèmica, tradicional, que no atorga títols però que forma professionals per als escenaris i també divulga a nivell mundial les especialitats artístiques que li són pròpies mitjançant la formació d’aficionats d’alta qualificació. Aquests aficionats constitueixen la principal base social sustentadora de les mateixes disciplines, les iniciatives directes: instruint altres, dirigint entitats, organitzant esdeveniments, etc., al costat de l’obra dels grans artistes, expliquen la seva expansió universal. El centre estén les seves activitats educacionals a les músiques i danses d’escola i la resta de danses, músiques i arts no només espanyoles, d’extracció popular espanyoles o emparentades: mediterrànies, hindús, àrabs i llatinoamericanes.

Tornant amb Alejandra, no va passar molt temps fins que els principals tablaos de Madrid es fixessin en ella. Poc després ja la podíem veure enlluernant al públic de la capital en locals tan emblemàtics com Casa Potes, Cafè de Chinitas, El Corral de la Moreria, Les Carboneras, El Corral de la Pacheca i el tablao Villa Rosa.

Amb el temps, Alejandra Hernández arriba a un notable reconeixement entre el públic i la crítica madrilenya. Arriba el moment de mirar més alt: a la resta d’Espanya, a la resta del món.

El primer espectacle en què va participar es titulava “En Klave Flamenca” al costat Alfonso Llosa, Manuel Liñán i Mara Martínez. La qualitat dels integrants i la bellesa del seu desenvolupament els van portar a presentar-lo en llocs tan importants com “El Festival Flamenc de Monterrey”; Festival Flamenc de Argeles “i el” Festival Flamenc de Marsella “, a França.

El 2011, després del festival de Marsella, Alejandra decideix instal·lar-se a París amb l’objectiu de desenvolupar nous projectes. No passaria molt temps fins que la nostra protagonista presentés a la penya flamenca de París “Flamenc a France” el seu espectacle titulat succintament “Tablao”.

D’ara endavant la carrera d’Alejandra Hernández agafa un nou impuls que la porta fins a escenaris i tablaos d’Estats Units i França. Va participar en l’espectacle “Tinc el compàs”, organitzat pel prestigiós bailaor José Maya i que es va representar al Sirball Center of the Performing Arts de Nova York, al Cowell Theater de San Francisco i en el “Festival Flamenc d’Alburquerque”.

Pel que fa a aquest festival, cada juny, l’Institut Nacional de Flamenc i la Universitat de Nou Mèxic acullen el Festival Flamenc Internacional d’Alburquerque, portant als millors artistes de flamenc del món a l’estat. Durant 7 dies, la ciutat batega al ritme del flamenc, i es transforma en l’epicentre cultural d’aquesta forma d’art. Aquesta tradició celebra el flamenc, l’antiga forma de vida dues gitanos espanyols. L’atractiu del flamenc és la seva habilitat per explorar el rang complet de l’emoció humana, amb una intensa i vibrant qualitat que captiva tant a estudiants com al públic en general.

L’objectiu d’aquest festival és preservar i promoure els artistes de flamenc, la història i la cultura d’aquest art, tots dos patrimoni de la comunitat nacional i internacional. Mentre que l’aspecte de la presentació està principalment conreat per aquells que busquen una experiència estètica, les peces educatives tenen la intenación de promoure experiències d’aprenentatge úniques i didàctiques per a aquells que les practiquen, les seves teòlegs i també els que acaben d’arribar.

El vessant educacional d’aquest festival inclou sèries de més de 30 tallers i conferències que tracten sobre múltiples aspectes del flamenc, com la història i desenvolupament de la seva forma d’art, el seu ball i el seu ritme i també els patrons del seu so. Aquestes classes estan disponibles i són dissenyades per a estudiants de totes les edats i perfils, creant així una atmosfera multicultural i multigeneracional, que promou l’excel·lència, el coneixement i el creixement personal.

Després d’haver produït el Festival Flamenc durant més de 26 anys, Nou Mèxic està considerat el centre del flamenc als Estats Units, atraient a més de 5.500 estudiants i patrons a aquest únic esdeveniment, la qualitat de programa i activitats és incomparable.

Festival Flamenc Internacional d’Alburquerque representa la més alta qualitat i una gran opció per als estudiants per participar en una experiència excitant i visceral.

Després de l’èxit obtingut a amèrica, Alejandra actua al “Festival Flamenc de Gòrbi”, a França, al costat de Jesús Carmona, María Moreno, Carmen González i El Choro.

Ja l’any 2014, encara a París, la nostra bailaora presenta el seu espectacle titulat “Ànima” que es va estrenar a l’emblemàtic Criques Romanes de la capital francesa, al costat del ballarí Jonathan Miro.

En l’actualitat, Alejandra segueix representant el seu espectacle i, de forma alterna, actua en els principals tablaos Espanyols, inclòs, per descomptat, Tablao Flamenco Cordobes Barcelona.

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more