Tornar als artistes

flamenco Ballador/a

Maria José Franco

És de Cadis, comença als cinc anys de dansa. Va aprendre a les escoles d'Angelita Gómez, Carmen Cornejo i Manolo Marín. Va augmentar la seva carrera amb cursos i seminaris impartits per Carmen Cortés, Matilde Coral, El Güito, La Hierbabuena, Canales o Mario Maya, que més tard li demanaran que s'uneixi a la seva empresa i treballi a l'Expo 92 de Sevilla. Va completar els estudis de ball amb el ballet clàssic i el títol de dansa espanyola al Conservatori Superior de Dansa de Sevilla.

NOM: María José Franco San José, María José Franco

LLOC DE NAIXEMENT: La Tacita de Plata, Cadis, 1977

ESTUDIS: És de Cadis, comença als cinc anys de dansa. Va aprendre a les escoles d’Angelita Gómez, Carmen Cornejo i Manolo Marín. Va augmentar la seva carrera amb cursos i seminaris impartits per Carmen Cortés, Matilde Coral, El Güito, La Hierbabuena, Canales o Mario Maya, que més tard li demanaran que s’uneixi a la seva empresa i treballi a l’Expo 92 de Sevilla. Va completar els estudis de ball amb el ballet clàssic i el títol de dansa espanyola al Conservatori Superior de Dansa de Sevilla.

CARREGANT: a més d’estar a càrrec del seu propi elenc, treballa en múltiples i importants festivals nacionals i internacionals com Mont de Marsans, Pau, Nimes, Viarrytz, Toronto (Canadà), Los Ángeles (EUA), París, Rostocck (Alemanya) i Costa Rica o els espanyols: dijous flamenc a Cádiz, divendres flamencs a Jerez, Festival de Jerez a la fira Calle Larga. A més, va fer una gira a Xina com a ballarina convidada a la companyia de Simón el Rubio.

També va ensenyar en festivals de flamenc com el Festival de Jerez de la Frontera, Nimes, Milà, Roma, Luxemburg, Dusseldorf, París, etc.

Posteriorment va ser contractat per la Companyia Andalusa de Dansa sota la direcció de José Antonio. Va fer gires amb aquesta companyia a tot el món durant més de 4 anys amb espectacles com El perro andalús, Cosas de Payos, Ramito de Locura, Elegia, Trobades, Picasso …

Va fer diverses coreografies per als espectacles en companyia de Manolo Carrasco.

De nou a l’estranger, va fer una gira a Japó com a artista convidat amb el guitarrista Pepe Habichuela. Va participar a la Biennal d’Art Flamenc de Sevilla al programa Esteros de la Bahía i com a solista al V Festival de Jerez a l’espectacle Calle Larga. A més, va ensenyar lliçons juntament amb el mestre Manolo Marín.

Durant diversos anys va combinar les seves obres solistes amb la seva participació com a parella artística i ballarina convidada a la companyia d’Antonio El Pipa, formant part de tres dels seus espectacles: Vivencias, De la Tierra i De Cai, el Baile. També ha treballat en les etapes més importants del món amb Paco Peña i Manolo Carrasco i com a coreògraf en alguns dels seus espectacles. El 2006 va treballar a 29 països diferents al llarg de 4 continents.

Va participar també de la companyia del pianista Manolo Carrasco com a artista convidat i coreògraf del seu darrer espectacle.

El 2006, a càrrec de la seva pròpia companyia, va publicar el seu primer espectacle “Cabales” a Bessier (França). Va continuar la gira a París i la resta d’Europa on va fer un èxit. El segon espectacle A Contracorriente es va estrenar a la IX edició del Festival de Jerez de la Frontera, definint-se com un dels millors espectacles del festival.

L’any 2007, l’empresa María José Franco va publicar la seva tercera obra al Festival de Jerez, De grana y oro, espectacle que posteriorment seria aclamat per l’audiència estrangera en la gira per EUA i Europa. María José Franco és considerada la naixent estrella de la dansa flamenca a Espanya i va llançar una estrena amb els artistes Luis Moneo i José Anillo com a cantants i aplaudiments, Juan Manuel Moneo com a guitarrista i Pedro Manuel Navarro a la percussió.

A més de la llarga trajectòria com a ballarina de flamenc, podem citar altres mèrits com el més recent membre de la Facultat de Flamencologia de Cadis i propietari de la primera empresa de l’Institut d’Art Flamenc de Cadis. Ha estat nominada als premis MAX com a millor artista de dansa femenina el 2006. Va gravar un DVD basat en l’obra de teatre Passion and Law i el videoclip de l’últim disc de Maita vende Cá, etc.

FESTIVALS: Festival Mont de Marsans, Pau, Nimes o els de Cadis: Joves Flamencs, els Viernes Flamencos a Jerez de la Frontera, Festival de Flamenc de Jerez de la Frontera (2000-2005). Biennal d’Art Flamenc a Sevilla (2002).

PREMIS: ha guanyat diversos premis: joves entusiastes de flamenc a Huelva en l’edició de 1991 i 1992, segon guardó al Concurs de la Interpretació de la Dansa Flamenca al Tablao Cordobés de Barcelona (1995), primer premi del XXV Concurs de Ball a Las Minas de la Unión i primer premi de dansa flamenca a Nimes (França) el mateix any. L’any 1996 va ser finalista del Certamen de Valors Joves a la Bienal d’Art Flamenc de Sevilla.

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more