flamenco Ballador/a
Paloma Fantova
Paloma Fantova va iniciar la seva carrera en el flamenc de forma professional amb tan sols 4 anys al costat del seu pare, Manuel Fantova. D'ètnia gitana, Manuel li va transmetre la seva passió pel flamenc i li va inculcar les seves arrels al mateix temps que li arrencava zapateaos amb els acords de la seva guitarra.
Paloma Fantova va iniciar la seva carrera en el flamenc de forma professional amb tan sols 4 anys al costat del seu pare, Manuel Fantova. D’ètnia gitana, Manuel li va transmetre la seva passió pel flamenc i li va inculcar les seves arrels al mateix temps que li arrencava zapateaos amb els acords de la seva guitarra.
Seguint amb el desenvolupament primerenc de la seva carrera, amb només 6 anys apareix en televisió per primera vegada. Un any després, Antonio Canales compta amb ella com a balladora principal i en l’obra Ballador i Arrel, que permet a Paloma debutar en prestigiosos espais com el Teatre Apol·lo de Madrid. Aquella nit van preguntar a Antonio quina és la jove promesa del ball flamenc i, com a resposta, el prestigiós ballador va contestar sense dubtar que es tractava de Paloma Fantova, la mateixa que amb tres anys va ser descoberta per la mateixa Camarón de la Isla.
Als vuit anys va guanyar el concurs de talents Veo Veo de Teresa Rabal, emès en una important cadena televisiva d’àmbit nacional. Aquest mateix any va col·laborar com a balladora en el Palau de Congressos de Madrid al costat de diversos artistes, incloent a Rocío Jurado i José Mercé, davant la presència dels Reis d’Espanya.
Poc després de complir nou anys li va ser concedit el Premi Revelació d’Andalusia i va participar en l’homenatge a Farruco al costat de Farruquito i la seva família. Mesos després torna a la televisió i actua al programa Algo más que Flamenco, presentat per Sara Baras i Paco Sánchez al costat de Raimundo Amador i Pepe de Lucía. Sense parar ni un moment, també va ballar a la companyia d’Antonio el Pipa en l’espectacle Generacions, que va ser presentat en importants teatres com el Lope de Vega de Sevilla, Albéniz i Calderón de Madrid, Villamarta de xerès i en el Festival de la Unió (2007).
Paloma havia trobat la seva vocació i, seguint amb la seva carrera meteòrica, als 10 anys comença amb la companyia Espanya Baila, amb la qual actua en el Teatre Calderón de Madrid. Al cap de poc temps va viatjar a Japó, on va treballar amb les balladores japoneses en l’espectacle de Manuela Carrasco, a la qual va acompanyar com a balladora en la seva gira pel país del sol naixent.
Durant això anys va visitar els teatres més importants del món, com el City Center, Plymouth i SimphonySpace de Nova York, Kennedy Center de Washington, ChampsElysses i Chayllot de Paris, Sadler´s Wells i Queen Elizabeth Hall de Londres Teatre de l’opera de Craz i el Cairo, la Maestranza de Sevilla, Palau de la música de València, etc.
Amb 11 anys, Paloma Fantova presenta el seu propi espectacle anomenat “Sensibilidades”, que la va portar de gira pels principals teatres i tablaos flamencs d’Amèrica.
Estem ja l’any 2011 i és en aquest moment quan Joaquín Cortés la convida a participar en el seu espectacle Calé, en el qual actua com a artista convidat del 5 al 22 de maig en el Teatre Häagen-Dazs de Madrid. També aquest any va interpretar el paper protragonista en un espectáctulo estrenat en Teatre Coliseum de la Gran Via de Barcelona, dirigit per José Luis Ortiz Nou, en homenatge a Carmen Amaya.
Un any després, Paloma Fantova balla en la companyia de Sara Baras per representar “La Pepa”, el seu últim espectacle.
En aquest moment Paloma Fantova ja és considerada la primera dama del ball flamenc al món, alterna les seves actuacions en Tablao Flamenco Cordobes Barcelona i es disposa a realitzar el Tour 2012 pels principals i més reconeguts teatres i tablaos flamencs de les principals ciutats del continent americà, amb el seu espectacle internacional Sensibilitats.
Al setembre d’aquest any Paloma va intervenir en la Biennal de Sevilla i va collir un gran èxit de crítiques i públic. El mateix li va succeir quan va representar l’espectacle Fibes Memorial Commemoratiu de Camarón de la Isla i la seva presentació en solitari en el Teatre Albereda. Va actuar també com a única balladora en l’espectacle de Tomatito fent gira per Espanya, Europa i Amèrica. A més, també comença a col·laborar amb artistes com Manolo Carrasco i Rafael Amargo.
L’any 2013 Coloma va continuar treballant sense descans i va participar en el espectacle de la companyia de Tomatito, actuant en el cicle “Flamenco viene del sur” i alternant les seves actuacions amb les del seu espectacle Estado Puro, que li va donar el premi La Venècia Flamenca, als joves valors, atorgada per la Penya Flamenca El Pozo de las Penas de los Palacios, a Sevilla.
També durant aquest any va ser convidada a representar la esencia del flamenc a Espanya, on va interpretar la seva coreografia “Estado Puro” en la XI Trobada Internacional de Danza “Fragmentos de Junio” de Guayaquil (Equador). Aquesta edició del festival se centrava en la “Coreografia experimental contemporània”. Va actuar al costat de Pastora Galván i Karime Amaya com a balladores principals (les tres), en l’espectacle homenatge a Carmen Amaya, Con Carmen Amaya en la Memòria, produït per la Fundació Tablao Cordobes i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències del Flamenc, representant aquest espectacle per Europa i capitals espanyoles.
En 2014, Paloma Fantova participa en la Biennal de Flamenco de Sevilla i actua en el Teatre Lope de Vega ballant per a “Cuerpo, mente, alma”. Dos mesos després balla en el espectacle “Flamenco Universal” del guitarrista Pepe Habichuela i el flautista Jorge Pardo, estrenat a la seu de la UNESCO, a París, amb motiu de la celebració del 4º aniversari de la declaració del flamenc com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Fins al 2015 treballa intensament amb Tomatito en els seus gires per Estats Units i Amèrica Llatina: al març de 2014 en el Heineken Jazz Fest de Puerto Rico, en el Rose Theater de Nova York, el Palace of Fini ArtsTheater de Sant Francisco, el Festival de Flamenc de Washingon DC i a l’abril en el 63º Festival de Música i Dansa de Granada.
Representa al flamenc en el festival de Dansa de Guayaquil (Equador) – Zona Escena.
FESTIVALS: Festival de la Unió (2007), Biennal de Sevilla (2012), Festival de Dansa de Guayaquil (Equador) – Zona Escena (2013).
PREMIS: Premi de la Venècia Flamenca, als joves valors, que atorga La Penya Flamenca El Pou de les Penes dels Palaus, a Sevilla (2013).