Tornar als artistes

flamenco Ballador/a

Pastora Galván

Pastora Galván, balladora, neix a una família amb llarga tradició en el flamenc en 1980. El seu germà, Israel Galván és considerat com un dels més importants genis avantguardistes de flamenc modern.

Pastora Galván, balladora, neix a una família amb llarga tradició en el flamenc en 1980. El seu germà, Israel Galván és considerat com un dels més importants genis avantguardistes de flamenc modern.

Des de 1990 fins a 1998 Pastora va cursar la carrera de Dansa Espanyola en el Conservatori de Sevilla, on dóna els primers passos per desenvolupar la seva carrera com a balladora. En 1995, a l’edat de 15 anys, juntament amb la Companyia de Teatre Flamenc de Sant Francisco, la balladora viatja a Estats Units de gira. A l’any següent, a la Universitat de Standford, comença a impartir classes i actua a França amb la Companyia d’Israel Galván. A partir d’aquest moment viatja per tot el món amb diferents companyies de flamenc i com a solista, a més d’impartir classes.

Pastora Galván ha actuat en els escenaris dels teatres més importants d’Espanya i en els principals festivals de flamenc i dansa per tot el món, viatjant amb gires per moltes ciutats d’Espanya, Japó, Estats Units, Orient Mitjà o Cuba, entre d´ altres. També ha estat i és una col·laboradora habitual de Tablao Flamenco Cordobes Barcelona

Mereix una atenció especial La Biennal de Flamenc de Sevilla, on la balladora ha actuat en cada edició des de de l’any 1998. El primer any, com a part d’espectacle Mira/Los zapatos rojos del seu germà Israel Galván. La seva col·laboració continua en els espectacles La Metamorfosis (2000), Galvànicas (2002), amb el guitarrista Gerardo Núñez, i Dos Hermanos (2004). Encara que l’estrena de l’últim no va ser en el festival, en aquell any Pastora va aparèixer també en diversos espectacles, en un d’ells amb el cantaor Chano Lobato.

Un dels punts més importants de la carrera de la balladora ha estat, sens dubte, la Biennal de 2006. El 16 de setembre Pastora Galván va estrenar La Francesa, l’espectacle on apareix com la protagonista, interpretant 5 coreografies creats per Israel Galván especialment per a la balladora, amb la direcció artística de Pedro G. Romero. Més tard aquest espectacle va ser presentat en festivals tan importants com el Festival Andalusia Flamenca de Madrid, organitzat per l’Agència Andalusa per al Desenvolupament del Flamenc, el Festival de Jerez, el Festival Internacional de Granada i el Montpeller Danse. La Francesa va tenir un gran èxit: Tant el públic com la crítica va aplaudir unànimement a l’espectacle. L’any 2008 Pastora torna a Sevilla, on presenta La Francesa a la sala Joaquín Turina, deixant al públic encantat.

En el mateix any 2008, Pastora Galván apareix al costat del seu germà Israel Galván com a artistes convidats en Tres movimientos de Pedro Sierra. Aquest mateix any participa amb Carmen Linares, Miguel Poveda i el guitarrista Juan Carlos Romero en Cuatro Esquinas. Aquest espectacle va ser creat per al Flamenc Festival, i va ser presentat en els escenaris de diverses ciutats d’Estats Units. Cuatro Esquinas obre encara més fronteres per a Pastora, portant-la al Spring Festival del Caire i Beirut.

Durant la seva llarga carrera com a balladora ha treballat amb artistes de reconegut prestigi com Eva Yerbabuena, Fernando Terremoto, La Susi, Niño de Pura, María Pagés, José Luis Rodríguez, Arcàngel, Joaquín Grilo, La Tobala o Pedro Sierra, entre uns altres. Una atenció especial mereixen les seves obres amb Carmen Linares: La Diosa Blanca, un espectacle interpretat exclusivament per dones, i Les dones en el flamenc, ambdues en 2005. També és destacable la seva participació en Los Grandes (2007), obra per qual el famós Antonio Canales va reunir a les més importants joves estels de flamenc.

Pastora Galván també va col·laborar de forma regular amb l’el pianista i compositor David Peña Dorantes en el seu espectacle Piano Flamenc.

El talent i energia infinita de la balladora li obren contínuament les portes a nous projectes artístics, com un sol per a l’innovador festival Flamenc Empiric en El Mercat dels Flors de Barcelona i la seva obra Pastora, estrenada en el Festival de Jerez 2009, on d’una manera natural es barregen tradició i avantguarda.

L’any 2013 Pastora, Paloma Fantova i Karime Amaya protagonitzen juntes com a principals balladores l’espectacle homenatge a Carmen Amaya, Amb Carmen Amaya en la Memòria o Carmen, Carmen, Carmen, produït per la Fundació Tablao Cordobes i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències del Flamenc a Barcelona. L’espectacle va ser presentat a Europa i a les principals capitals espanyoles, a més d’en l’escenari de Tablao Flamenco Cordobes de Barcelona.

Pastora Galván

Tablao Flamenco Cordobes

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more