Tornar als artistes

flamenco Ballador/a

José Maya

José Rafael Maya Serrano, conegut artísticament com José Maya, neix a Madrid l'any 1983 en una família gitana de llarga tradició artística. Ja des de petit destaca pel seu talent per al ball.

José Rafael Maya Serrano, conegut artísticament com José Maya, neix a Madrid l’any 1983 en una família gitana de llarga tradició artística. Ja des de petit destaca pel seu talent per al ball. La seva família, repleta també de talents: Una de les seves avantpassades és la balladora Fernanda Romero, el pintor Antonio Maya també va néixer en la seva família, així com el cantant Gabriel Moreno.
La seva carrera comença molt primerenc, a l’edat de 9 anys, amb la seva actuació en el festival benèfic Flamenc per un Cor que té lloc en el Teatre Albéniz de Madrid al costat d’importants artistes de flamenc tals com Antonio Canales, Juan Ramírez, Joaquín Grilo i Enrique Morente. A l’any següent guanya un concurs de televisió Espanyola per a joves talents i està entre els finalistes en la versió Italiana del programa.
L’any 1998 en el Festival de Salzburg José rep el Premi Copa Pavón per la seva actuació com a artista convidat de Pepe Fesol i durant el mateix any participa en diversos programes de televisió, “Algo más que flamenco” i “Tirititrán” per a la televisió espanyola.
En els anys següents participa en diversos espectacles, sempre com a artista convidat: “Al son cinco” amb Lola Greco, Rafael Amarg, María Vivó i José Serrano, on va actuar en una gira per Itàlia i Lituània; “Racial” de Carmen Cortés, de gira a Espanya, Londres i Dublín; en “Carmen y flamenco” de Lola Greco; “Incògnito” al costat de Farruquito dirigit pel malabarista Francis Brunn i presentat per primera vegada en el teatre Opera de Frankfurt; “Flamenco Al Andalus” amb Torombo i Jairo Barrull a Buenos Aires i Frankfurt; amb Estel Morente al Pati de Conde Duque de Madrid; “Tiempo al tiempo” amb Gerardo Núñez, Israel Galván, Belén Maya i Carmen Tallis, de gira per Alemanya.
Rep el premi al Millor Ballarí en el Certamen de Coreografia del Teatre Albéniz de Madrid l’any 2000 i està becat de la Fundació Autor en la Càtedra Alicia Alonso de Ballet Clàssic, amb la qual balla com a artista convidat en el Ballet Jove de la Comunitat de Madrid.
L’any 2006 a Eivissa estrena per primera vegada el seu espectacle “Flamenco”, on actua amb Rafael Amargo, convertint-se en tot un èxit.
Al febrer de 2007 participa com un dels protagonistes en l’espectacle “Al natural” en el Nou Teatre Alcalá de Madrid, al costat d’ell els balladors Farru i Barullo sota la direcció del famós Pi Sagliocco. Després de l’enorme èxit de l’espectacle, actuen al costat d’estels de la música internacional ben conegudes per tot el món com Beyónce amb la qual actua en el seu concert de Madrid i Barcelona i amb Björk en el seu gira per Espanya.
En l’octubre del mateix any, José Maya és convidat a actuar en el Baile de la Rosa, festa que va tenir lloc en el Sporting Club de Montecarlo, davant la presència de Carolina i Alberto de Mònaco.
La seva carrera es dispara amb aquestes aparicions, treballant amb els artistes més importants del món del flamenc. Ha actuat com a artista convidat per a les artistes nacionals més grans com el Güito, Ramón el Portuguès, Javier Barón, La China, Estrella Morente, Gerardo Núñez, Carmen Cortés , Belén Maya, Ketama entre d´ altres. També és artista convidat de Marc Anthony en el seu gira per Espanya.
Tony Gatlif li ha ofert ser protagonista en l’espectacle Vértiges amb el qual fan gira per Itàlia i França.
A més amb el sextet de Tomatito viatja per tot el món ballant en els diversos festivals nacionals i internacionals.
En l’actualitat és l’artista convidat en “El velero de las rosas” al costat de Lola Greco estrenat en el corral de comèdies d’Alcalá d’Henares i en el Teatre Albeniz de Madrid. Compagina les seves actuacions per tot el món amb les seves col·laboracions en Tablao Flamenco Cordobes de Barcelona.

José Maya

Tablao Flamenco Cordobes

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more