Tornar als artistes

flamenco Ballador/a

Juan Andrés Maya

Juan Andrés Heredia Maya va néixer el sis de gener de 1972 a ple cor del barri gitano de Sacromonte de Granada. Amb amplis antecedents artístics en la seva família (és nebot dels famosíssims balladors Mario Maya, Manolete i Juan Maya Marote) va començar a ballar a l'edat de tres anys en la Cova de la Rocío, propietat dels seus pares, on aviat es va convertir en la principal atracció per als nombrosos visitants d'aquest popular local granadí.

Juan Andrés Heredia Maya va néixer el sis de gener de 1972 a ple cor del barri gitano de Sacromonte de Granada. Amb amplis antecedents artístics en la seva família (és nebot dels famosíssims balladors Mario Maya, Manolete i Juan Maya Marote) va començar a ballar a l’edat de tres anys en la Cova de la Rocío, propietat dels seus pares, on aviat es va convertir en la principal atracció per als nombrosos visitants d’aquest popular local granadí.
 
Amb tan sols catorze anys va marxar al Caire amb la companyia de Cachado i des de llavors no ha deixat d’actuar.
 
Va començar a la sala Neptú de Granada, temps després, al costat de La Chunga al Cafè de Chinitas de Madrid i de gira per tot Espanya dins de les Setmanes Culturals del Ministeri de Cultura.
 
Als 18 anys va muntar la coreografia de la seva primera obra “Passió”. El seu èxit a Granada li li va permetre portar el seu espectacle a diversos teatres de la Comunitat de Madrid.
 
El 1992, durant la celebració de l’Exposició Universal de Sevilla, va col·laborar en un espectacle al costat de Miguel Bosé “Joves valors del segle XXI” collint un clamorós èxit. Aquest mateix any va presentar l’obra “Contrast”, i amb ella va recórrer diferents teatres de la geografia espanyola.
 
Tres anys després, va participar amb Carmen Linares en una gira per Jordània i Tunísia.
 
El 1997 va ser reclamat per SS. MM. els Reis d’Espanya perquè actués a Carmen dels Chapiteles i va debutar al teatre de l’Alhambra amb “Captiu” al costat de Manolete, La Hierbabuena i Beatriz Martín. Aquest mateix any va participar en l’espectacle “Amor Brujo”, en el paper de protagonista.
 
Va treballar també a Nova York al Lincoln Center i va realitzar una gira per Holanda i Japó. Al setembre d’aquest mateix any va presentar la seva nova obra “Arrels”, patrocinat per la Duquessa d’Alba.
 
El 1997 va actuar al costat d’Antonio Canales en l’espectacle “Guernika” dirigit per Lluís Pascual. També a Nova York, va actuar amb amb la Companyia Flamenc Visc en un homenatge a García Lorca, i al Teatre “ABC” a Nagoya i Tòquio al Japó.
 
Un any després va presentar a Cafè de Chinitas de Tòquio seu espectacle “Gitanos de Sacromonte” i va treballar amb la seva família a la Biennal de Sevilla. Aquest mateix any va tornar a ser reclamat per S.S.M.M. els Reis d’Espanya per a la celebració de l’aniversari de la Sra Sofia en el Palau de la Zarzuela.
 
El 1999 va representar un espectacle de la seva pròpia companyia al Col·legi de Metges a Madrid.
 
 
L’any 2.000, també amb el seu propi espectacle, va actuar al Teatre Aoyama-Enkei de Tòquio al Japó, i al costat de la companyia de Paco Peña va recórrer teatres per tot Europa.
Aquest mateix any va compartir cartell amb amb Antonio Canales, Sara Baras, Lole Montoya i Suroma durant un mes al teatre Alcázar de Madrid. També va viatjar a al Japó i va impartir un curset per a la preparació d’alumnes en un teatre.
 
A finals d’any va presentar el seu espectacle “Maya-II” al teatre Isabel la Catòlica, collint gran èxit de públic i de crítica.
 
Any 2001. Viatja a França amb el grup de Curro Albaicín i actua en Cafè de Chinitas de Madrid amb Fúria Maya.
 
L’any 2002, representa l’espectacle “Homenatge a Carmen Amaya, del qual és coreògraf, autor i intèrpret, al Teatre Nou Apol·lo de Madrid. El compagina amb diferents actuacionews al Tablao Flamenco Casa Patas.
 
Amb l’espectacle “Gitanos del Sacromomento”, va recórrer 19 llocs diferents d’Holanda, al costat de la companyia del seu oncle Tony Maya.
 
Interpreta el seu propi espectacle Maya III “El flamenc d’un marginat” a Casa Potes amb Mª Paz Lucena i en Cafè de Chinitas amb Suroma. En el teatre Isabel La Catòlica de Granada amb Suroma, finalment, també el representa al Corral de la Moreria de Madrid amb Blanca del Rei.
 
Ja l’any 2003, viatja de nou a Holanda, en una gira intensa de la que torna amb un gran èxit.
 
Ha obtingut el premi Artista Revelació del flamenc al costat de Nacho Duato i al llarg de la seva carrera ha actuat al costat de Estrella Morente, Farruquito i Miguel poveda en els festivals de tardor de Granada celebrats a la ciutat en 2012, 2013 i 2014. Actualment segueix de gira amb els seus espectacles i impartint cursos a l’escola internacional de flamenc Manolete de magrana.

Juan Andrés Maya

Tablao Flamenco Cordobes

restaurant

Gala Cap d’Any i Festa Flamenca

read more